Hart voor Gezondheid

Waarom?

Waarom Stichting Hart voor Gezondheid
Grote druk

De gezondheidszorg en welzijnszorg staan onder grote druk. Ziekteverzuim, lange wachtlijsten, geen plezier meer in het werk. Patiënten en cliënten blijven terugkomen, terwijl begeleiders in gezondheid geen passende hulp meer kunnen bieden. Aandacht hebben voor de mens achter de patiënt of hulpvrager wordt steeds moeilijker. Door uitgestelde zorg en gebrek aan aandacht, voelt de hulpvrager zich vaak niet gehoord en gezien. 

Van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Bovenstaande ontstaat ons inziens voornamelijk doordat we gewend zijn te kijken naar ziekte en zorg in plaats van naar gezondheid en gedrag. (Medische) hulp nodig hebben wil niet zeggen dat je in veel andere opzichten wel gezond kan functioneren in de samenleving. Een zinvol bestaan hebben zorgt ervoor dat je je gezonder voelt. En zo ontstaat er vanzelf een gezonde samenleving.

Veerkracht en vertrouwen

Met het leggen van het accent op gezondheid en gedrag, wordt veerkracht en vertrouwen ontwikkeld waardoor positieve gezondheid ontstaat. In dit concept is gezondheid  ‘het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’
(Huber 2011)

Het is niet voor niets dat de Landelijke Nota Gezondheidszorg van 2020 tot 2024 Positieve Gezondheid omarmt heeft en uitgaat van deze brede aanpak.

Doen waar je voor hebt gekozen

Als hulpvragers getraind zijn in het zien en gebruiken van mogelijkheden dan zorgt dat voor ontwikkeling van veerkracht en vertrouwen. Ze ontdekken wat ze zelf kunnen en waar ze hulp bij nodig hebben. Ze komen alleen nog maar voor de hulp die ze werkelijk nodig hebben. Dit verlicht de druk op de wachtlijst. Bovendien kunnen begeleiders in gezondheid weer doen waar ze ooit voor hebben gekozen.  

<<< Huis 
Wat? >>>