Hart voor Gezondheid

Oefeningen

Onmogelijke dingen
Pak je grote en kleine dingenschrift er weer eens bij. Maak een lijst van onmogelijke dingen die dat niet bleken te zijn.
bv… lopen, fietsen, brood bakken, etc.

Gewoon zitten
Neem twee keer per dag de tijd om te zitten en even niets te hoeven presteren, veranderen of te bereiken. Ook al is het maar 5 minuten per keer.

Slimmer dan mijn hoofd
Deze oefening bestaat uit 6 stappen

  • Doe een meditatie, bijvoorbeeld de 3-stappen-ademruimte en stel jezelf daarna de volgende vraag: Stel dat mijn lijf slimmer is dan m’n hoofd, wat wil het mij dan vertellen? Je hoeft niet te gaan zoeken naar een antwoord, maar neem echt even de tijd om verschillende antwoorden te laten verschijnen.
  • Schrijf je ervaring op in je grote-en-kleine-dingen-schrift of be-spreek hem met een maatje.
  • Wat is de allerkleinste stap die ik nu kan doen om te leven naar de wijsheid van mijn lichaam?
  • Schrijf deze stap op in je grote-en-kleine-dingen-schrift en schrijf ook op wanneer je dat stapje gaat maken. Vertel het ook aan iemand in je buurt. Een partner, een buur of een vriend(in).
  • Voer dat eerste stapje uit.
  • Herhaal stap 1 t/m 6 gerust meerdere keren.

 

Positieve eigenschappen
Vraag aan drie mensen om drie positieve eigenschappen van jou te noemen. Dit is natuurlijk het gemakkelijkst als het gaat om mensen die jou goed kennen. Denk ondertussen ook na over positieve eigenschappen van de mensen die je gevraagd hebt. Ze vinden het vast een welkom cadeau om deze van jou te horen.

De ademruimte – en wat nu?
Door een ademruimte te nemen ontstaat er een pauze. In deze pauze kun je een bewuste keus maken om een activiteit op te pakken. Bij sombere en angstige gevoelens of gevoelens van spanning kunnen de volgende bezigheden bijzonder nuttig zijn:

  • Doe iets leuks. Wees aardig voor je lichaam. Neem een lekker warm bad, doe een dutje, trakteer jezelf op je lievelingsgerecht. Ga een eindje wandelen. Ga op bezoek bij een vriend, breng tijd door met iemand die je aardig vindt, kijk naar iets leuks of opbeurends, lees iets plezierigs, luister naar muziek die je een goed gevoel geeft.
  • Doe iets dat bevrediging schenkt, waar je goed in bent. Maak het huis schoon, ruim een kast of la op, schrijf die brief die er nog steeds ligt, doe iets wat je steeds hebt uitgesteld. Deel een karwei in stukjes op en werk het dan stap voor stap af. Het is vooral belangrijk dat je jezelf een compliment geeft als je een karwei hebt afgemaakt, of een deel ervan.

 

Leven naar jouw waarden
Een waarde is iets wat jij belangrijk vindt. Iets waarvan je het ook belangrijk vindt dat anderen het naleven en iets waarover je oordeelt als dit niet gebeurt.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Maak er een lijst van. Schrijf achter elke waarde wat symbool staat voor deze waarde. Bijvoorbeeld:

Waarde: Vrijheid
Symbool voor vrijheid: dansen, op vakantie gaan, kunnen zeggen wat ik voel

Waarde: Gezondheid
Symbool voor gezondheid: gezond eten, vrolijk zijn, bewegen

Waarde: Respect
Symbool voor respect: luisteren naar mezelf, luisteren naar een ander

Waarde: Rust
Symbool voor rust: lezen, wandelen, in de natuur zijn

Heb je jouw waarden duidelijk?
Welke stap neem jij vandaag om welk symbool te realiseren en daarmee waarde in jouw leven te brengen? Een paar voorbeelden van waarden vind je hieronder.

Vrijheid,  Persoonlijke groei, Authenticiteit,  Discipline,  Voldoening,  Eerlijkheid,  Oprechtheid,  Verbinding,  Creativiteit, Humor, Rust,  Avontuur,  Grensverleggend,  Fitheid,  Schoonheid,  Liefde,  Nieuwsgierigheid,  Plezier,  Dankbaarheid,  Compassie, Vergevingsgezindheid, Vrijgevigheid,  Acceptatie, Nederigheid,  Bescheidenheid, Eigenwaarde,  Doorzettingsvermogen, Zelfvertrouwen,  Zelfrespect, Respect.

 

Mijn positieve gezondheid
Op www.mijnpositievegezondheid.nl kun je op elk moment aan de slag met jouw brede gezondheid door digitaal het spinnenweb in te vullen. Dit doe je door eerst een vragenlijst uit te kiezen die bij je past. Bijvoorbeeld de eenvoudige tool, de tool voor volwassenen of misschien wel die voor kinderen of jongeren. Als je een aantal vragen hebt beantwoord, komt er een overzicht uit en krijg je inzicht in wat voor jou belangrijk is. Een handvat om beter om te gaan met jouw situatie.

 

 

Meditaties >>>

info@hartvoorgezondheid.com
Bank: NL71INGB0675487633
KVK: 80369960