Hart voor Gezondheid

Janco Alblas

De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het opzoeken van steeds andere landschappen, maar uit het vinden van nieuwe ogen.’
Marcel Proust

 

Mijn ogen zijn altijd m’n belangrijkste instrument geweest. Heb al vroeg leren waarnemen, om de wereld te zien, wat mensen doen, beweegt. Het was dan ook niet bijzonder dat ik al vrij vroeg wist dat ik fotograaf wilde worden.

Na een aantal jaren in de professionele fotografie kwam ik terecht in de Kunstzinnige vorming en was ik vooral bezig anderen vol speelsheid en verwondering mee te nemen in de kunst van het waarnemen.

De leraar in mij zorgde ervoor dat ik me breder ging bezighouden met opleiden en ontwikkelen van mensen en organisaties. Mijn eigen ontwikkeling zat vooral in het beter begrijpen van mezelf, een plek geven aan m’n ontreddering, aan mijn pijn. Kunnen beleven en toelaten van de vreugde en liefde in mezelf. Daardoor kan ik genieten van mijn twee dochters en sinds een aantal jaren van mijn kleinkinderen.

De aandacht voor mijn lichaam is pas de laatste 25 jaar ontstaan. Al heel mijn hele leven is hoofdpijn / migraine een zwak punt.  Ik wilde graag begrijpen hoe ik daar preventief het beste mee om kon gaan. Jaren later werd ik overvallen door een hartinfarct en bleek ik ook licht diabetes 2 te hebben. Natuurlijk was het fantastisch dat bekwame artsen mij konden helpen met behandeling en medicatie. Maar ik ontdekte al snel dat ik meer te doen had en dat ik zelf verantwoordelijk was voor de kwaliteit van mijn leven en voor het omgaan met ziekte en gezondheid. Zo ben ik in aanraking gekomen met mindfulness door een uitgebreide 8-weekse training te volgen bij de Stresskliniek ZNA in Antwerpen.

Door mindfulness, zelfonderzoek, therapie heb ik geleerd om meer van mezelf te houden en alle tegenstellingen in mezelf te kennen en daarin meer te kiezen

Een aantal jaren later kreeg ik de uitnodiging om als deelnemer mee te doen met de de MBHL training in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum. Tijdens en na de training ben ik in gesprek geraakt met Annemieke en Marijke omdat ik me (vrijwillig) wilde inzetten voor de verdere professionalisering.

Ook toen al was een belangrijk onderdeel van de training om een maatje te zijn met een andere deelnemer om ervaringen uit te wisselen over de ervaringen van de training. De gesprekken hebben er toe geleid dat er bij de volgende trainingen gebruik gemaakt wordt van een ‘ervaringsdeskundige’ die meedoet met de training en daar buiten beschikbaar is om met deelnemers verder te praten over de ervaringen van het omgaan met mindfulness en positieve gezondheid.

Wat precies de rol is van de ervaringsdeskundige? In ieder geval het zijn van een luisterend oor en gesprekspartner voor de deelnemers. Dit alles vanuit de wederkerigheid en nederigheid van weten wat het is om ziektes te hebben en proberen dat een goede en positieve plek te geven in je leven. Het is ook een aanvulling om beter toegerust te zijn om de mindfulness oefeningen actief te ondergaan. Een belangrijk uitgangspunt van mindfulness is dat je met de aandacht in het hier en nu bent. Maar soms is het moeilijk om die aandacht op te brengen omdat er teveel pijn, emoties, gedachten in de weg zitten. Door gesprekken aan te gaan, o.a. met de ervaringsdeskundige ontstaat er soms meer ruimte om echt in het hier en nu te zijn

Je hebt als mens natuurlijke behoeften, wil je veilig weten, onderdeel zijn van een gemeenschap, je leven betekenis geven.

<<< Team 
Contact >>>