Hart voor Gezondheid

Voor iedereen die zich goed en gezond wil voelen

Hier staan wij voor


Stichting Hart voor Gezondheid ziet gezondheid als een belangrijk middel voor een duurzame en gezonde samenleving. Wij geloven dat iedereen toegang moet hebben tot gezondheid en zoveel mogelijk de eigen regie moet kunnen voeren op mentaal, fysiek en sociaal gebied. Zodat iedereen zich binnen zijn of haar grenzen weer gezond kan voelen.

De stichting verwezenlijkt haar doel o.a. door het opleiden van vrijwilligers. Deze vrijwilligers geven, als ervaringsdeskundigen, persoonlijke begeleiding aan mensen die de regie over hun gezondheid weer in eigen hand willen nemen. Hierbij werken ze met positieve gezondheid. Ze werken samen met (mindfulness-)professionals.

Daarnaast ondersteunt de stichting projecten, die diversiteit en een brede kijk op gezondheid, als uitgangspunten hebben.

Zo werken wij samen aan een gezonde samenleving.

Waarom  

De gezondheidszorg en welzijnszorg staan onder grote druk. Ziekteverzuim, lange wachtlijsten, geen plezier meer in het werk. Patiënten en cliënten blijven terugkomen, terwijl begeleiders in gezondheid geen passende hulp meer kunnen bieden. Aandacht hebben voor de mens achter de patiënt of hulpvrager wordt steeds moeilijker. Door uitgestelde zorg en gebrek aan aandacht, voelt de hulpvrager zich vaak niet gehoord en gezien. 
 
Bovenstaande ontstaat ons inziens voornamelijk doordat we gewend zijn te kijken naar ziekte en zorg in plaats van naar gezondheid en gedrag. (Medische) hulp nodig hebben wil niet zeggen dat je in veel andere opzichten wel gezond kan functioneren in de samenleving. Een zinvol bestaan hebben zorgt ervoor dat je je gezonder voelt. En zo ontstaat er vanzelf een gezonde samenleving.
 
Met het leggen van het accent op gezondheid en gedrag, wordt veerkracht en vertrouwen ontwikkeld waardoor positieve gezondheid ontstaat. In dit concept is gezondheid  ‘het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’
(Huber 2011)

Het is niet voor niets dat de Landelijke Nota Gezondheidszorg van 2020 tot 2024 Positieve Gezondheid omarmt heeft en uitgaat van deze brede aanpak.
 
Als hulpvragers getraind zijn in het zien en gebruiken van mogelijkheden dan zorgt dat voor ontwikkeling van veerkracht en vertrouwen. Ze ontdekken wat ze zelf kunnen en waar ze hulp bij nodig hebben. Ze komen alleen nog maar voor de hulp die ze werkelijk nodig hebben. Dit verlicht de druk op de wachtlijst. Bovendien
kunnen begeleiders in gezondheid weer doen waar ze ooit voor hebben gekozen.  

Wie

Voor organisaties en instellingen die werken met mensen die zich vanwege een beperking niet prettig voelen met hun leven. Met mensen die om willen leren gaan met hun (chronische) ziekte. En met mensen die tijdelijk niet lekker in hun vel zitten.

Wat

MBHL programma. Wij werken met Mindfulness en Positieve Gezondheid. Mindfulness om het verschil te ontdekken tussen dat wat er is en dat wat we ervan vinden en denken. En om bewust te worden van vermogen en onvermogen.
 
Positieve Gezondheid geeft ons de mogelijkheid om te ervaren dat gezondheid veel meer is dan de afwezigheid van ziekte. We kunnen ons, ondanks beperkingen, ongemak en ziekte gezond voelen en daardoor een betekenisvol leven leiden. In ‘Met aandacht Positief Gezond’ ontdekken de deelnemers waar ze van opbloeien. Goed luisteren en kijken naar zichzelf en naar de ander is hiervoor essentieel. Het helpt om beter te benoemen wat belangrijk voor hen is. Er wordt veel aandacht besteed aan het in de praktijk brengen van wijsheid.

Gezondheid staat hierbij centraal. Gezondheid in de breedste zin van het woord. Deelnemers aan Met aandacht Positief Gezond worden zich bewust van mogelijkheden en hoe deze passend en helpend zijn. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van naar de belemmeringen.

In de training is en heeft iedereen een maatje. Gestructureerd, in de vorm van reflectieopdrachten, trekken deelnemers met elkaar op. Het blijkt gedurende de training én erna zeer motiverend te werken. 
 
De training wordt begeleid door een mindfulnesstrainer en een persoonlijk begeleider. Deze laatste rol wordt vervuld door een ervaringsdeskundige. Hij of zij is ook beschikbaar voor als een 1 op 1 (sparrings)gesprek wenselijk is.  

Waar

Op voor jullie geschikte locaties.

Meer weten?

Neem contact met ons op zodat we samen onderzoeken wat we voor jullie organisatie, cliënten of patiënten, kunnen betekenen.

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is HVG-Header-1024x225.png

Contact


Janco Alblas – voorzitter – ervaringsdeskundige – contact
Eric Verstraaten – van Beek – penningmeester – contact
Nita Wessink – secretaris – contact
Annemieke van Duinhoven – medewerker – trainer – contact
Marijke van Duinhoven – medewerker – trainer – contact





Kvk 80369960
Bank: NL71INGB0675487633
Link naar ons beleidsplan