Hart voor Gezondheid

Eric Verstraaten van Beek

Jaren geleden heb ik bij Marijke van Duinhoven een cursus Mindfulness gevolgd. De aanleiding om dat te doen was omdat ik vastliep op een te hoog stressniveau ten gevolge van vooral lichamelijke klachten en een veel te drukke baan. De cursus heeft mij toen een heel stuk de goede richting uit geholpen, wat vooralsnog (nog) niet voldoende bleek te zijn. In de loop der jaren ontwikkelde ik drie chronische aandoeningen, die allemaal erfelijk bepaald waren. Deze werden vergezeld van allerlei bijeffecten. Gaandeweg heb ik geleerd om met behulp van de cirkel van invloed en betrokkenheid (Covey) mijn aandoeningen te accepteren, want vechten ertegen kostte te veel negatieve energie en bleek zinloos. Dus wat stond mij dan te doen?

Ik heb een tijd nodig gehad om dat uit te vinden. Eén van de hulpmiddelen was dat ik in 2006 aan de universiteit van Hull (VK) mijn Master Bull Sociaal Werk behaalde. Dat leverde mij het bewijs dat ik kennelijk in staat was om mijn energie nuttig en voor mijzelf behulpzaam in te zetten. Dit gaf een enorme positieve “boost” en een kick om door te gaan. Natuurlijk had ik ook soms een terugval en was ik somber. Met het adagium dat er geen piekervaringen bestaan zonder een gang door het dal, zette ik mij daar doorheen. Vooral het uitzicht op die volgende piek gaf mij energie en doorzettingsvermogen. Perspectief dus, nodig om de motor draaiende te houden. Ondertussen pikte ik allerlei zaken op die goed voor mij waren en ik zorgde voor een kring van positieve en betrokken vrienden, kennissen en enkele collega’s om mij heen waarmee ik mijn ideeën kon delen. Je oogst wat je zaait en dat vereist een goede techniek. Ik kwam daardoor in een positieve spiraal terecht.

Pas geleden ben ik met pensioen gegaan en dat heeft mij meer ruimte gegeven om keuzes te maken voor zaken die ik al langer op de privé-plank had liggen. Hoewel mijn lijf langzamerhand slechter wordt heb ik een nieuwe methode (van Marijke en Annemieke) aangereikt gekregen die er voor zorgt dat ik een nieuw soort positivisme kan ervaren en daardoor afgeleid word van mijn klachten. Ik ben begonnen met het dagelijks opschrijven van 5 mooie dingen, ervaringen en of ontmoetingen. Op een gegeven moment beviel dat zo goed en werd het gammele boekje, wat uit elkaar dreigde te vallen, mij zó dierbaar, dat ik een heel mooi klein notie/agendaatje heb gekocht waarin ik uitsluitend nog met vulpen in schrijf. Voor mij verdienen mooie ervaringen en gedachten het om in het mooiste materiaal te worden opgetekend en daarin te worden bewaard. Dat mooie kleinood draag ik dagelijks bij mij en ik raak gericht op eigenlijk alleen maar leuke en mooie dingen en die geven mij een enorm positieve impuls.

De beslissing om mij aan te sluiten bij dit initiatief is één van de uitkomsten van wat ik hierboven heb beschreven. Met plezier wil ik mijn ervaringen, kennis en kunde gebruiken voor Hart voor gezondheid. Ik hoop dat jij een soortgelijke positieve wending aan je leven zult kunnen geven en dat dit initiatief je daarbij kan ondersteunen, zoals ik dat heb ervaren en nog dagelijks doe. Ik wens je dat van ganse harte toe.

Hartelijke en liefdevolle groet.
Eric Verstraaten – van Beek

<<< Team 
Contact >>>