Hart voor Gezondheid

Ellen van Bol-Es

Enorm veel
Al een paar dagen loop ik te broeden over wat ik nu in het kort kan vertellen over wat Mindfulness voor mij betekent.

Kort en krachtig gezegd: enorm veel.

De kers op de taart
Voor mij is het de kers op de taart van mijn leven. Mindfulness deed me o.a. nog meer bewust worden en zelfinzicht krijgen. Als ik dit schrijf ben ik 64 jaar 😉 maar eerst even dit…

Dit is wat er is gebeurd
Ten gevolge van een medische behandeling in 2004/2005 om een virus uit mijn lever te krijgen ben ik een jaar behandeld met peg-interferon en ribavirine.
Na deze behandeling werd ik nooit meer de oude. En kreeg ik fysieke problematiek: spastische aanvallen door een hersenontsteking, daardoor instabiliteit (angst om te vallen), artritis en ernstige psoriasis, door medicatie obesitas, hoge bloeddruk en diabetes type 2 ontwikkeld (veel prednisolon gebruikt).
De fijnere motoriek in mijn linkerarm en –hand werden geraakt door de hersenontsteking.

Daar ging mijn leven
Ik verloor mijn ozo leuke werk als activiteitenbegeleidster in de psychiatrie, mijn Sacred Dance opleiding kon ik niet afmaken.
Ik verloor niet alleen mijn gezondheid maar had ook inkomensderving. Van hulpverlener werd ik hulpvrager.
Mijn levensvreugde raakte ik kwijt.
Werd afhankelijk van thuiszorg en een hele meute artsen en voelde me depressief.
Niet meer dansen, niet meer zwemmen, geen gitaarspelen, niet meer hardlopen, met tien vingers typen, kleinere klussen in huis en tuinieren op het balkon.

Nooit mijn kleinkinderen die werden geboren kunnen oppakken, verschonen of oppassen, ergens een trap op kunnen gaan…zeer veel impact op mijn leven.

En dood ging ik niet… 

Mijn lijfspreuk werd: kwaliteit van leven is wat telt.

Zeven jaar voor mijn demente moeder zorgen.

Het inzicht
Ik leerde gaandeweg de rest van de wereld kennen. Die van ziekte, wachtkamers, vervoer op maat, bloedprikken, talloze scan, biopten en onderzoeken.. nee, het cadeau dat leven heet moest anders ingevuld worden. En vanuit een hele diepte, krabbelde ik weer op. Beseffend dat de enige die betekenis aan mijn leven kon geven ik zelf was. Mijn ene dochter heeft astma, als klein kind kon ik niet voor haar ademen als zij benauwd was en ik met 160 km over de rijksweg reed naar het ziekenhuis… ademen moest zij uiteindelijk weer zelf doen.

En nu?
De belangrijkste waarden die de beoefening van Mindfulness mij opleveren:
-Mindfulness maakt dat ik mezelf mag toestaan. Toestaan dat van alles langer duurt. Toestaan dat ik niet alles meer kan.

-Dat ik niet overal iets van hoef te vinden. Dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik ook met de opgelopen schade een goed, zinvol, betekenisvol leven kan leiden.

-Mindfulness geeft mij rust. Leert mij de eenvoud en eerbied van mijn leven opnieuw die aspecten heel duidelijk te zien.

-Mindflness maakt mijn leven meer compleet, ik ben de puzzel en alle stukjes.

-Mindfulness leert meer emotie van ratio te scheiden.

-Ik mag geloven wat ik wil, maar ik hoef dat niet. Mindfulness geeft vrijheid, want (bijna) alles is goed zoals het is.

Na de eerste lessen kwam ik meer thuis bij mijzelf, en gaandeweg leer ik mijzelf te omarmen met alles wat ik ben en niet ben, kan zijn en niet kan zijn.

Reiken naar de sterren én het leven
En ik kan nog ongeduldig zijn, en balen van pijn in mijn fysiek, me irriteren. Tegelijkertijd voel ik mij de zee. Eb en vloed wisselen elkaar af, het mag er allemaal zijn. Dingen komen en dingen gaan. Ik hou van mensen, van mezelf.
Ik kan ontroerd worden door het huppelen van mijn kleindochter als zij op de trampoline springt en roept: “Oma, kijk eens hoe hoog ik kan.” Dan reiken zij én ik naar de sterren, naar het leven zelf.

Ellen

PS Wil jij ook jouw gedroomde leven leven. Start dan nu met het programma, Met aandacht Positief Gezond.

<<< Team 
Contact >>>